Przedświąteczny kiermasz w Końskowoli to już tradycja. Odbywa się zarówno wiosną, przed Wielkanocą, jak i na początku grudnia przed Bożym Narodzeniem.
Dziś lokalni artyści i gospodynie z KGW z terenu gminy rozstawili swoje stoiska na parterze Ratusza. A na nich królowały ręcznie robione stroiki, anioły, Mikołaje, wyszywanki, obrazki, bombki czy serwetki robione na szydełku, pierniki, paszteciki i wiele innych drobiazgów, którymi z powodzeniem można udekorować dom na święta.
Z kolei na piętrze trwały warsztaty z wykonywania tradycyjnych ozdób świąteczny obradowało jury. Jego członkowie oceniali potrawy zgłoszone do konkursu kulinarnego "Smaki Końskowoli". Jak podkreślali jurorzy każde ze zgłoszonych dań było jedyne w swoim rodzaju, a decyzja, komu przyznać pierwsze miejsce wcale nie należała do łatwych.
Ostatecznie w kategorii deserów zwyciężył deser z brzoskwiniami Katarzyny Lipnickiej z KGW we Wronowie, która zgarnęła także 1. nagrodę w kategorii sałatki za sałatkę z kurczakiem w sosie musztardowo - miodowym. 1. miejsce w kategorii ciast przyznano Małgorzacie Sołyga, również z KGW we Wronowie za drożdżową gwiazdę z makiem. Najsmaczniejsza nalewka - z pigwy - zdaniem komisji wyszła spod ręki Teresy Skwarek. W kategorii zupy 1. miejsce zdobyła zupa grzybowa Marii Kędziory. Angelika Kasiak z KGW we Wronowie triumfowała w kategorii dań mięsnych - pasztet mięsno - warzywny z żurawiną oraz w kategorii dań jarskich - pasta śródziemnomorska z suszonymi pomidorami.
Wiosną kolejna edycja konkursu kulinarnego. Jak zapowiada Monika Dudzińska, dyrektor GOK w Końskowoli, zostanie przeprowadzonych w dwóch kategoriach - mazurków i nalewek.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.