Przedświąteczne jarmarki w wielu miejscowościach naszego powiatu, jak w Puławach, czy Górze Puławskiej to nowość i wydarzenie organizowane dopiero od niedawna. Ale przedświąteczne kiermasze, zarówno przed Bożym Narodzeniem, jak i przed Wielkanocą, połączone z konkursem kulinarnym, w Końskwoli to już tradycja, bo odbywają się od kilku lat. W tym roku nie mogło być inaczej. Już w listopadzie Gminny Ośrodek Kultury zachęcał wystawców do zgłoszeń, a mieszkanki, które spełniają się w kuchni do udziału w konkursie kulinarnym.
Wszystko zaplanowano na niedzielę 14 grudnia. Dziś punktualnie o godz. 10:00 na parterze końskowolskiego ratusza wystawcy udostępnili swoje stoiska kupującym. A co na nich? Świąteczne, ręcznie wykonane ozdoby, stroiki, choinki, pchnące ciasta i pierniki, a w każdy z tych przedmiotów włożone serce. W tym samy czasie na piętrze uczestnicy konkursu kulinarnego prezentowali swoje potrawy i wypieki komisji.
W tym roku mieszkańcy gminy zgłosili do konkursu 18 potraw. Jury oceniało je w pięciu kategoriach: śledzie, pierniki, makowiec, pierniczki, nalewki i kategoria junior.
W kat. śledzie za najlepsze jurorzy uznali roladki buraczane ze śledziem, przygotowane przez Stowarzyszenie Aktywna Wieś Witowice. Najlepszy piernik - piernik staropolski - upiekła Grażyna Osiak z Końskowoli. W kategorii makowiec zwyciężyła Maria Kędziora z Sielc. W kategorii pierniczki komisji najbardziej przypadły do gustu pierniczki czekoladowe w wykonaniu Moniki Świderskiej, pracownika Dziennego Domu Pomocy Społecznej w Starej Wsi. Za najlepszą nalewkę jury uznało nalewkę z czarnej porzeczki Sylwii Skwarek - pracownika DDPS w Starej Wsi. Natomiast w kategorii junior zwyciężyły "Makówki" Emilii Kędziory z Sielc.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.