Przedświąteczny kiermasz w Końskowoli to już tradycja. Tym razem mieszkańcy gminy wraz z pracownikami Gminnego Ośrodka Kultury zapraszają po ozdoby wielkanocne. Można zaopatrzyć się można m.in. w ręcznie robione stroiki z wiosennymi kwiatami, kurczaczkami i króliczkami, pisanki wykonywane różnymi technikami, np. decoupage, plecione wiklinowe koszyczki.
Swoje prace prezentują także podopieczni Środowiskowego Domu Samopomocy.
Tego dnia rozstrzygnięto również wiosenną edycję konkursu kulinarnego "Smaki Końskowoli". W kulinarnych zmaganiach wzięły udział osoby w różnym wieku, ale triumfowali najmłodsi.
Konkursowe jury pierwsze miejsce postanowiło przyznać Aleksandrze Pytlak za ciasto świąteczne. Wyróżnienia w kategorii ciasta otrzymały również czteroletnia Ewa Sułek za babeczki - "Kolorowe słodkości" oraz Renata Lipnicka z KGW we Wronowie za rafaello.
W kategorii dania mięsne komisja wyróżniła roladę z kurczaka Renaty Lipnickiej, a w kategorii dania jarskie sałatkę z selera naciowego Marleny Murak.
Wśród nalewek zdaniem jury na wyróżnienie zasłużyła "Nalewka farmaceuty" Elżbiety Tusińskiej, a w kategorii przetworów seler naciowy kiszony Teresy Matraszek.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.