Przed II wojną światową niemal połowę mieszkańców Końskowoli stanowiła społeczność żydowska, która żyła w symbiozie z Polakami. Wśród Żydów były osoby wykształcone, np. lekarze. Jednak w 1942 r. zostali wymordowani przez Niemców. W miejscowości istniało nawet półotwarte getto. Szczątki straconych mieszkańców są pogrzebane m.in. w lasku przy ul. Górna Niwa. Początek maja w Końskowoli ubiegł pod znakiem pamięci o społeczności żydowskiej. W piątek 10 maja na Rynku zaparkowało Muzeum na Kółkach "POLIN". Dzięki niemu do niedzieli (12 maja) można było zgłębiać wiedzę na temat polskich Żydów. Dodatkowo w Ratuszu pracownicy Gminnego Ośrodka Kultury przygotowali wystawę towarzyszącą o historii miejscowych Żydów. Były również spacery po miejscach związanych z końskowolskimi Żydami oraz uroczyste odsłonięcie tablicy upamiętniającej tę społeczność. Mieszkańcy mogli również wziąć udział w konkursie kulinarnym inspirowanym kuchnią żydowską, ogłoszonym przez GOK. W sumie zgłoszono 10 potraw - 6 z kategorii dań bezmięsnych, 2 dania mięsne i 2 ciasta. Jury w składzie: Monika Dudzińska, Tadeusz Pałka, ks. Piotr Mendel, Grażyna Ciupak oraz Alicja Nawracaj (Muzeum Historii Żydów Polskich POLIN) przyznało 6 równorzędnych nagród i 4 wyróżnienia.
Mierzyli się z potrawami kuchni żydowskiej
Opublikowano:
Autor:
Red.
| Zdjęcie: GOK Końskowola
foto GOK Końskowola
Przeczytaj również:
Polecane artykuły:
ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.