reklama
reklama

Smaki tradycji na start – rusza jubileuszowa edycja „Bitwy Regionów”

Opublikowano:
Autor: | Zdjęcie: Powiat Puławski/FB

Smaki tradycji na start – rusza jubileuszowa edycja „Bitwy Regionów” - Zdjęcie główne

foto Powiat Puławski/FB

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Informacje puławskieKoła gospodyń wiejskich i lokalne stowarzyszenia z całej Polski po raz dziesiąty staną do kulinarnej rywalizacji w ramach prestiżowego konkursu „Bitwa Regionów”, organizowanego przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa. Nabór zgłoszeń do jubileuszowej edycji potrwa do 25 kwietnia.
reklama

To wydarzenie, które z roku na rok zyskuje coraz większy prestiż i sympatię zarówno wśród uczestników, jak i smakoszy lokalnych przysmaków. Konkurs kierowany jest do organizacji, które z pasją kultywują dawne receptury, a gotowanie traktują nie tylko jako codzienny obowiązek, ale jako sztukę i sposób wyrażania tożsamości regionu. W „Bitwie Regionów” liczy się bowiem coś więcej niż tylko smak – chodzi o historię, tradycję i ducha wspólnoty.

Trzy etapy kulinarnej przygody

Konkurs będzie rozgrywany w trzech etapach:

  • Etap I – kwalifikacja na podstawie zgłoszeń. Komisja wybierze maksymalnie 20 najlepszych drużyn do udziału w wydarzeniach regionalnych

reklama

  • Etap II – półfinały wojewódzkie, do których trafią zwycięzcy etapów lokalnych

  • Etap III – wielki finał ogólnopolski z udziałem 16 najlepszych drużyn, który odbędzie się 6–7 września na PGE Narodowym w Warszawie

  • Na finalistów czeka imponująca pula nagród – ponad 65 tysięcy złotych, a zdobywcy pierwszego miejsca w finale otrzymają dodatkowo możliwość reprezentowania Polski na zagranicznych targach rolno-spożywczych w Unii Europejskiej.

    Jak wziąć udział?

    reklama

    Zgłoszenia przyjmowane są wyłącznie online, poprzez formularz dostępny na stronie: https://www.kupujswiadomie.gov.pl/formularz-bitwa-regionow/. Wszystkie szczegóły – w tym regulamin konkursu – można znaleźć pod adresem: bitwaregionow.pl/regulamin.

    Bitwa Regionów” to nie tylko okazja do pokazania kulinarnego kunsztu, ale również do integracji, promowania lokalnej kultury i prezentowania dziedzictwa kulinarnego regionów przed ogólnopolską publicznością. Patronat nad wydarzeniem objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

     

    reklama
    reklama
    Udostępnij na:
    Facebook
    wróć na stronę główną

    ZALOGUJ SIĘ

    Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM

    e-mail
    hasło

    Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

    reklama
    Komentarze (0)

    Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

    Wczytywanie komentarzy
    reklama
    reklama
    logo