reklama

SP ZOZ w Puławach z nowym dyrektorem, poprzedni zrezygnował ze stanowiska

Opublikowano:
Autor: | Zdjęcie: SP ZOZ Puławy

SP ZOZ w Puławach z nowym dyrektorem, poprzedni zrezygnował ze stanowiska - Zdjęcie główne

foto SP ZOZ Puławy

Przeczytaj również:

Informacje puławskiePoznaliśmy nowego dyrektora SP ZOZ w Puławach. Przedwczoraj (27 sierpnia) Zarząd Powiatu Puławskiego podjął uchwałę o powołaniu Krzysztofa Siejko, byłego dyrektora SP PZOL w Celejowie. Jego kadencja nie potrwa jednak długo.
reklama

Dotychczasowy dyrektor Piotr Rybak stery w puławskim szpitalu przejął w czerwcu 2015 roku po odchodzącej w niesławie poprzedniczce, która pozostawiła placówkę w krytycznej sytuacji finansowej. W 2023 r. po raz kolejny stanął do konkursu na dyrektora puławskiej lecznicy, wygrał go i objął stanowisko na następne pięć lat - jak jednak wiadomo od dłuższego czasu, swoją kadencję zakończy dużo wcześniej.  O tym, że puławski szpital będzie potrzebował nowego dyrektora, dowiedzieliśmy się pod koniec ubiegłego miesiąca.

W marcu br. zmarła prof. Elżbieta Starosławska, dyrektor Centrum Onkologii Ziemi Lubelskiej, a w czerwcu Zarząd Województwa Lubelskiego jako organ nadzorujący ogłosił konkurs na jej następcę. Chęć objęcia wspomnianej funkcji zgłosiło siedmiu kandydatów, w tym Piotr Rybak. 29 lipca otrzymaliśmy oficjalny komunikat z Urzędu Marszałkowskiego, że to właśnie aktualny dyrektor puławskiego szpitala otrzyma to stanowisko.

- Na dyrektora Centrum Onkologii Ziemi Lubelskiej im. św. Jana z Dukli w Lublinie uchwałą nr XXII/488/2024 Zarządu Województwa Lubelskiego z dnia 26 lipca 2024 roku został powołany Piotr Rybak. Uchwała wchodzi w życie z dniem podjęcia, z mocą od 1 września 2024 r. - czytaliśmy w komunikacie.

Także 26 lipca Piotr Rybak złożył wniosek o rozwiązanie umowy o pracę z puławskim szpitalem za porozumieniem stron, został on zatwierdzony uchwałą następnego dnia. O tym, kto przejmie dowodzenie nad SP ZOZ w Puławach, zarząd powiatu podjął decyzję przedwczoraj (27 sierpnia).

- Dyrektorem został powołany na okres od dnia 1 września br. do czasu rozstrzygnięcia konkursu, nie dłużej niż na okres sześciu miesięcy pan Krzysztof Siejko. Jest byłym dyrektorem SP PZOL w Celejowie, ukończył Politechnikę Lubelską, studia podyplomowe z zakresu zarządzania zakładami opieki zdrowotnej, administracji i zdrowia publicznego - informuje Andrzej Wenerski, Kierownik Wydziału Promocji, Kultury, Sportu i Turystyki.

Jak informuje starostwo, wszczęcie procedury konkursowej ma zostać rozpoczęte w terminie do dwóch miesięcy od dnia zwolnienia się stanowiska.

wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE