Rejestracji produktów lokalnych dokonuje Samorząd Województwa Lubelskiego. Co roku na listę trafiają kolejne wyroby z naszego regionu. Aktualnie (po dokonaniu kolejnych wpisów) znajduje się na niej 273 produkty z Lubelszczyzny, która jest pod tym względem liderem.
Ostatnio trafiło na nią kolejnych 11 produktów, a wśród nich przysmaki z powiatu puławskiego. Na początku grudnia wicemarszałek Marek Wojciechowski wręczył laury promocyjne dla trzech potraw wytwarzanych nad Wisłą. Na Listę Produktów Tradycyjnych trafiły gulasz barani ze słomianymi plackami z ziemniaków oraz nadwiślańska zupa z suma - specjalność Łukasza Skowyry z Janowca oraz bandzwoły z fasolą przygotowywane przez Koło Gospodyń Wiejskich w Zagrodach w gminie Żyrzyn.
- Dziękuję Wam za wpisanie na ministerialną listę kolejnych produktów regionalnych, których jakość oraz wyjątkowe cechy i właściwości wynikają ze stosowania tradycyjnych metod produkcji. To ważny element naszego dziedzictwa kulturowego, z którego jesteśmy wszyscy bardzo dumni - mówił wicemarszałek Marek Wojciechowski.
Oprócz tego dyplomy powędrowały do producentów, którzy do tej pory wpisali najwięcej własnych wyrobów na Listę Produktów Tradycyjnych. Z naszego powiatu to "Manufaktura Różana w Końskowoli".
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.