reklama

Zagrożenia dla zdrowia pracowników produkcji w branży spożywczej

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor:

Zagrożenia dla zdrowia pracowników produkcji w branży spożywczej - Zdjęcie główne

Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

PROMOWANEPraca na produkcji wiąże się z wieloma trudnościami mogącymi prowadzić do problemów zdrowotnych. Wykonywanie prostych czynności może z pozoru wydawać się błahe i niesprawiające dużego wysiłku, jednak powtarzanie tych samych ruchów w ciągu kilku godzin może prowadzić do wystąpienia dolegliwości bólowych, zwyrodnień stawów, ale również zaburzeń psychicznych.

Zdrowie psychiczne przez wiele lat traktowane było jako temat tabu. Zdolność do pracy mierzona jest zazwyczaj siłą mięśni, a pytania o stan zdrowia potencjalnych pracowników dotyczyły zazwyczaj powszechnie rozumianych chorób przewlekłych – cukrzycy, podwyższonego ciśnienia, czy innych dolegliwości związanych z funkcjonowaniem narządów wewnętrznych. Jednak stres odczuwany w codziennym życiu oraz w miejscu pracy może powodować również problemy ze zdrowiem psychicznym mające katastrofalne skutki dla dalszego funkcjonowania.

Jak chronić pracowników produkcji?
Pracownicy produkcyjni są nieustająco jedną z najbardziej poszukiwanych grup zawodowych w Polsce. Jednak ta praca zazwyczaj wymaga pewnego wysiłku fizycznego lub wykonywania powtarzalnych przez kilka godzin wciąż tych samych czynności. Dlatego może wiązać się ze zwyrodnieniami kostno-stawowymi, chorobami mięśni, problemami oddechowymi lub urazami. Odpowiedzialny pracodawca powinien dołożyć wszelkich starań, aby zapewnić swoim pracownikom wszystkie wymagane środki ochrony osobistej oraz pakiety mogące w znacznym stopniu ułatwić korzystanie z opieki medycznej.

Dostęp do lekarzy specjalistów sprawia, że wiele chorób można wykryć na wczesnym etapie i wdrożyć odpowiednie leczenie. Dla pracodawcy to również duża szansa na zyskanie zaufania kadry. Nawet w przypadku wystąpienia problemów zdrowotnych pracownik nadal z powodzeniem może wykonywać swój zakres obowiązków lub sprawdzić się na mniej wymagającym stanowisku. Znając jednak specyfikę zakładu z pewnością będzie mu łatwiej się wdrożyć.
Rolą przełożonych jest również dołożenie wszelkich starań, aby zapewnić pracownikom maksymalne bezpieczeństwo, komfortowe warunki pracy oraz odpowiednią atmosferę.

W tym celu warto wykorzystać najwyższej jakości wyposażenie do przemysłu spożywczego oraz odpowiednie środki ochrony osobistej, w tym odzież jednorazową, która może być pobierana z dyspenserów (https://salmonhygiene.pl/dyspensery/). Właściwe narzędzia i akcesoria potrafią również przełożyć się na zmniejszenie stresu odczuwanego przez pracowników tak newralgicznej dla społeczeństwa pracy, jaką jest produkcja żywności. Niewielkie przeoczenia mogą przecież wiązać się z katastrofalnymi skutkami. Obecność detektorów i wyposażenie pracowników w narzędzia przez nie wykrywalne może zmniejszyć to niebezpieczeństwo i zapewnić im codzienne wsparcie w unikaniu zagrożeń. Z szeroką ofertę produktów wykrywalnych oferowanych przez firmę SALMON HYGIENE można zapoznać się na stronie https://salmonhygiene.pl/oferta/produkty-wykrywalne-i-bezpieczne/wykrywalne-opaski-i-etykiety/.

Dlaczego pracownicy produkcyjni narażeni są na choroby psychiczne?
Pracownicy zakładów produkujących żywność narażeni są na zaburzenia zdrowia psychicznego, ponieważ praca w wymagającym środowisku wiąże się z dużą odpowiedzialnością oraz ze zmiennym natężeniem obowiązków. W tej branży często występują okresowe wydłużenia godzin pracy. Pracownicy w wyniku niewłaściwego planowania mogą doświadczać intensywnego obciążenia obowiązkami. Praca zmianowa zaburza rytm dobowy. Ludzki organizm trudno dostosowuje się do ciągłych zmian i dużych wahań odnośnie godzin spoczynku oraz aktywności, szczególnie po trzydziestym roku życia.

Może to prowadzić do bezsenności oraz problemów z ustaleniem i przestrzeganiem stałych pór posiłków.
Praca na produkcji wiąże się również z określonym tempem pracy. Wielogodzinne stanie przy ruchomej linii produkcyjnej jest monotonne, a ruchy kończyn — wymuszone. Niewłaściwy ruch pracownika może wiązać się z potencjalnymi stratami. Praca pod presją wiąże się z nieprzerwanym stresem. Obsługa maszyn oraz linii produkcyjnych to nie jedyne obciążenia dla pracowników.

Zazwyczaj na terenie produkcji panuje nieustający hałas i szum produkcyjny. Chociaż może nie wydawać się on uciążliwy to jego efekty, również stają się odczuwalne dla osłabionego i przemęczonego organizmu. Lecz hałas to nie jedyne zagrożenie dla zdrowia pracowników. Produkcja żywności często wiąże się z niesprzyjającymi temperaturami. Przetwarzanie nabiału lub mięsa odbywa się w bardzo niskich temperaturach, z kolei artykuły wymagające pieczenia lub gotowania wiążą się z wysoką temperaturą i ryzykiem poparzenia.

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy