W miniony weekend w Nałęczowie spotkały się tradycje i smaki z całego województwa lubelskiego. Można było popróbować przysmaków przygotowanych przez panie z KGW, których stoiska aż uginały się od słodkich wypieków, pierogów, tradycyjnego chleba ze smalcem i kiszonym ogórkiem, bigosu oraz przeróżnych zup. Nie dało się przejść obojętnie.
Twórcy ludowi z kolei zaprezentowali swoje unikatowe wyroby. Były ręcznie dziergane maskotki, piękne obrazy, koszyki, kapelusze, torebki, ale również miody czy nawet trunki.
Głównym tematem tegorocznego konkursu kulinarnego były jabłka w dwóch wersjach - słodkiej i wytrawnej. Jak zwykle jury miało trudny wybór. Jego członkowie mieli przyjemność degustacji każdego z łącznie 32 dań (po 16 w każdej kategorii). W tym roku oceny potraw podjęli się Aneta Korbecka oraz Miguel Gonzales Bravo. Ich zdaniem najlepsze potrawy z lubelskich jabłek przygotowały panie z KGW w Bochotnicy (wersja wytrawna) oraz panie z KGW w Mosznie (wersja słodka).
Więcej na ten temat w wersji papierowej "Wspólnoty" już jutro.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.