- To wyjątkowe święto jest doskonałą okazją do celebrowania bogatej historii i kultury winiarstwa regionu, a także do odkrywania smaków i tradycji, które przetrwały wieki. Zamek w Janowcu, z jego pięćsetletnią historią, stanowi idealne tło dla festiwalu. Odnowione winnice na zamkowych skarpach oraz malowniczy park tworzą niepowtarzalną atmosferę - zachęcają organizatorzy.
Celem wydarzenia jest promocja kultury i historii winiarstwa - zwłaszcza tej związanej z regionem. Będzie też okazja do zwiedzania historycznych winnic i poznania procesu produkcji wina. Nie zabraknie też degustacji lokalnych win i potraw, a także warsztatów i pokazów kulinarnych.
Na zamkowym dziedzińcu posłuchać będzie można koncertów muzyki folkowej i zespołów ludowych.
Dodatkową atrakcją będzie wystawa "Focus na Zamek" pokazująca historię janowieckiego zamku.
Uczestnicy festiwalu będą mogli wziąć udział w panelach dyskusyjnych o turystyce winiarskiej i historii winiarstwa.
- Równolegle z Festiwalem Dwie Winorośle, na terenie parku przy zamku odbędzie się Festiwal Kultury Pszczelarskiej. Pokazy otwierania ula, warsztaty kulinarne z miodem oraz spacery z przewodnikiem po wystawie plenerowej to tylko niektóre z atrakcji przygotowanych dla miłośników pszczelarstwa - dodają organizatorzy.
Bilet jednodniowy kosztuje 30 zł (normalny) lub 25 zł (ulgowy), a bilet trzydniowy – 75 zł (normalny) lub 60 zł (ulgowy). Warsztaty i degustacje są płatne dodatkowo.
PROGRAM FESTIWALU:
21 czerwca (piątek):
Wydarzenie + kiermasz
Stoisk na dziedzińcu: regionalna kuchnia i lokalne wina, degustacje
17:00 – Przywitanie gości, przemówienia, wprowadzenie (prezentacja win regionalnych)
17:15 – Otwarcie wystawy „Focus na Zamek” wernisaż wystawy z oprowadzaniem kuratorskim
17:40 – Julia Stateczna wokal
18:10 – Koncert „Folk inspiracje chopinowskie” Trio Walasek w składzie prof. Wojciech Walasek senior, Wojciech Walasek junior, Emilia Walasek
19:00 - 20:00 – Warsztaty plecenia wianków na Noc Świętojańską (scena)
20:30 – Koncert zespołu SVAHY
Wieczór Kupały na Zamkowym Zboczu /wstęp wolny
17:00 – 23:00 – Strefa chillout na leżakach i w namiotach, pokaz ognia (paleniska), grill
19:30 – Legendy Zamku w świetle ognia opowiadane przez Halabardnika i Damę Dworską
17:00 - 19:00 – Otwarcie wystawy - Spacery z przewodnikiem po wystawie plenerowej przed Dworem z Moniak: ule, sprzęt pasieczny, kłody bartnej
22 czerwca (sobota):
Wydarzenia + kiermasz
Stoisk na dziedzińcu: regionalna kuchnia i lokalne wina, degustacje
13:00 – Koncert akordeonowy muzyki folk
13:30 – Pokaz kulinarny przy stoisku Czarnej Damy
14:15 – Warsztaty foodpairing w Kawiarni czyli podstawy łączenia polskich serów i wędlin z polskimi winami, prowadzenie Wojciech Starzycki (płatne 60 zł/os. dla osób indywidualnych i grup zorganizowanych)
15:00 – Koncert akordeonowy muzyki folk
15:30 – Panel dyskusyjny – „Jak korzystać z bliskości polskich winnic w celach turystycznych” (scena)
16:00 – Koncert akordeonowy muzyki folk
16:30 – Warsztaty z fizjologii smaku w Kawiarni, czyli degustacja regionalnych win, prowadzenie Wojciech Starzycki (płatne 25 zł/os. dla osób indywidualnych i grup zorganizowanych)
17:00 – Koncert akordeonowy muzyki folk
17:30 – Panel dyskusyjny „Polskie wina – jak je kupować”
18:10 - 19:45 – Koncert zespołu Orkiestra Św. Mikołaja
20:00 – 20:30 – Gość/dyskusja
22:00 – 22:15 – Pokaz mappingu świetlnego na murach krużganków
22:15 – 00:00 – Koncert zespołu Czarne Lwy z Przedmieścia - potańcówka
Festiwal Kultury Pszczelarskiej /Park Przy Zamku - Skansen/wstęp wolny:
11:30 – 13:00 – Pokaz otwarcia ula wraz z wyciągnięciem ramki - Technikum Pszczelarskie
13:00 – 18:00 – Pokaz wykonania kłody bartnej - Bractwo Pszczele
13:30 – 15:30 – Warsztaty kulinarne prowadzone przez Technikum Pszczelarskie – stodoła
14:00 – 17:00 – Warsztaty dla dzieci - Marta Wysocka – stodoła
14:00 – 15:00 – Spacery z przewodnikiem po wystawie plenerowej przed Dworem z Moniak: ule, sprzęt pasieczny, kłody bartnej
14:00 – 17:00 – Warsztaty i pokaz wicia kószek
23 czerwca (niedziela):
Wydarzenie + kiermasz
Stoisk na dziedzińcu: regionalna kuchnia i lokalne wina, degustacje
12:00 – Panel dyskusyjny „Polskie wina i baranina” Piotr Wiedro
12:30 – Warsztaty foodpairing w Kawiarni czyli degustacja regionalnych mięs, serów, owoców i win specjalnie przygotowane przez profesjonalnego sommeliera Pawła Debalę (płatne 60 zł/os. dla osób indywidualnych i grup zorganizowanych)
12:00-14:00 – Spacery z przewodnikiem po wystawie plenerowej przed Dworem z Moniak: ule, sprzęt pasieczny, kłody bartnej
13:00 – Koncert akordeonowy muzyki folk
13:30 – Warsztaty kolory wina w Kawiarni, czyli degustacja regionalnych win specjalnie przygotowane przez profesjonalnego sommeliera Pawła Debalę (płatne 25 zł/os. dla osób indywidualnych i grup zorganizowanych)
14:00 – Koncert akordeonowy muzyki folk
14:30 – Pokaz kulinarny przy stoisku Czarnej Damy
15:00 – Koncert akordeonowy
15:30 – Warsztaty zielarskie – Lipa drzewo z charyzmą
16:00 – Koncert akordeonowy muzyki folk
16:30 – Koncert kapeli ludowej
17:00 – Zespół Ludowy „PoNoszemu”
17:30 – Koncert zespołu Folk Machina
20:00 – Koncert zespołu Neoklez z Weroniką Grzeszczuk
22:00 – Pokaz mappingu świetlnego
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.