Teraz
+15°
Główna
Najnowsze
Logowanie
09:00
+19°
12:00
+25°
Galareta z nóżek - wcale nie taka błaha sprawa
Chleb nasz powszedni z własnego pieca
Charczo - jak już Gruzini zupę zrobią, to nie ma pytań...
Trochę trzeba było czekać, ale są: kurki!!!
Bataty z pesto - kartofle nie muszą być nudne...
Najlepsza pora na bób
Makaron i truskawki - smak dzieciństwa... Przy okazji Dnia Dziecka postanowiłem wsiąść do wehikułu czasu i odświeżyć sobie smak który uwielbiałem chudym pacholęciem będąc. Makaron ze śmietaną i truskawkami był jednym z największych przysmaków Oczywiście tylko ten, który przygotowywała babcia, bo w szkolnej stołówce to już (...)
Kubdari - coś więcej niż placek z mięsem... Gdybym stanął przed strasznym zadaniem wybrania jednej kuchni, którą jako jedyną miałbym jeść do końca życia, najpierw strasznie długo bym płakał, potem próbował coś wykombinować, a na sam koniec, jak bym już naprawdę musiał, to pewnie bym wskazał na Gruzję. (...)
Cieszmy się szparagami, bo za chwilę koniec... Dwie receptury, obie takie, jakie najbardziej lubię Łaskawym Państwu prezentować: nietrudne ale dość oryginalne, łączące ze sobą rozmaite wątki i tradycje kulinarne. Najpierw nasze poczciwe, pochodzące z basenu Morza Śródziemnego szparagi wrzucimy sobie do dalekowschodniej, pachnącej Tajlandią zupy z mleczkiem (...)
Jedliście Państwo kiedyś bocianią łapę? Tych, którzy nie są obznajomieni z ludową kuchnią wschodniego Podlasia już uspokajam i tłumaczę: oczywiście nie chodzi o kończynę poczciwego boćka (kto by tam śmiał w Polsce "Wojtka" ukrzywdzić...) a o pyszne, przypominające kształtem ptasią łapę drożdżowe bułeczki, które w (...)